Today.ua

Українці почали отримувати нові платіжки за опалення: що змінилося

Українцям почали приходити нові платіжки за опалення. Так, сума в платіжках за централізоване опалення в Києві, в порівнянні з груднем 2018 року, збільшилася на 40-60 відсотків. Директор СП "Енергозбут" КП "Київтеплоенерго" Костянтин Лопатин дав пояснення великих сум у платіжках киян. За його словами, це пов'язано як з підвищенням тарифів на опалення і гарячу воду, так і з низькою середньомісячною температурою повітря. Підвищення тарифу на централізоване опалення і гаряче водопостачання на 22,3% вступило в силу з початку 2019 року.

- Температура в січні була на два градуси нижче (становила -4,5ºС), ніж середньомісячна температура за грудень минулого року, а це основний фактор, який впливає на обсяги споживання теплової енергії для забезпечення комфортної температури в житлових приміщеннях з дотриманням норм, - пояснив Костянтин Лопатин, - Крім того, з січня 2019 почав діяти новий тариф. В результаті, ці два фактори стали причиною збільшення нарахувань у платіжках за опалення. В середньому сума збільшилася на 40%, а в деяких випадках до 60%, в залежності від технічних характеристик будинку.

Також Лопатин уточнив, що в будинках, де встановлені теплові лічильники, розподіл здійснюється пропорційно опалювальної площі кожного окремого приміщення в житловому будинку. Де такі прилади обліку були в неробочому стані, нарахування виробляють за середніми показниками за минулий опалювальний період.

- Такий механізм дозволяє до моменту відновлення роботи приладу обліку виставляти до оплати обсяги теплової енергії, відповідно до фактичної потреби будинку і не виставляти надлишкову сплату, - зазначив Костянтин Лопатин. - Нарахування для квартир, які оснащені індивідуальними лічильниками теплової енергії, складаються з двох складових: нарахування відповідно до показань індивідуальних лічильників та нарахування за опалення місць загального користування. У будинках, не обладнаних приладами обліку теплової енергії, застосовується алгоритм по нормі споживання, встановленої органом місцевого самоврядування. Вони підлягають щомісячної коригування виконавцем послуги з фактичною кількістю днів постачання теплової енергії та фактичної середньомісячної температури зовнішнього повітря.

Раніше українці почали отримувати платіжки від нових постачальників електроенергії. Слід знати, що через реформи на енергоринку старих обленерго більше немає. Вони розділилися на дві компанії, одна з яких обслуговує розподільні електромережі, а друга - постачає електроенергію, формує платіжки і забезпечує розрахунки зі споживачами. Українцям важливо не упустити поновлення, які є в платіжці за електроенергію.

Нагадаємо, в Україні стартувала монетизація субсидій, яка буде відбуватися в три етапи: з 1 січня 2019 року гроші на банківський рахунок почнуть надходити тим, хто вперше звертається за допомогою; з 1 травня 2019-го монетизація торкнеться тих, хто отримує субсидію або пільгу вже багато років; з 1 жовтня 2019-го запрацює повномасштабна монетизація, коли кожен, хто отримує субсидію або пільгу, буде одержувати їх грошима.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ