Today.ua

Українці переплачують за газ: звідки з'являються величезні борги

Напередодні опалювального сезону українці масово отримують попередження про припинення газопостачання від операторів системи розподілу (облгаззбути), які вимагають погасити прострочену заборгованість. Борги потрібно сплатити протягом трьох днів після отримання повідомлення. Однак поспішати доплачувати різницю між вартістю газу, нарахованої за показаннями лічильника і сумою, яка виникла через донарахування від облгаззбутів, українцям не варто.

Справа в тому, що іноді облгази налічують борги навіть тим українцям, хто справно платив за лічильником. В окремих випадках донарахування можуть становити кілька тисяч гривень. Згідно із законом, будь-які донарахування – протизаконні. За словами експерта газового ринку Марії Яковлевої, побутові споживачі, які отримують донарахування з використанням коефіцієнтів коригування показів лічильників з метою приведення їх до стандартних умов, не повинні нічого платити крім тарифу на розподіл газу.

Вимога про доплату особливо боляче може вдарити по кишенях тих, хто живе в приватних будинках. Всього в Україні близько 6,5 млн домогосподарств, більшість з яких використовує газове опалення. При цьому в опалювальний період побутові споживачі використовують понад 80% від загального річного обсягу споживання газу, тому і суми за нібито несплачений газ залежать від зростаючих обсягів споживання палива.

Масово "листи щастя" почали надходити споживачам ще восени минулого року. Кожен споживач у своїй платіжці побачив різницю спожитого газу в стандартних і робочих умовах за період з 1 грудня 2015 року по 30 вересня 2018 року. Незважаючи на те, що Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЭКУ) заборонила операторам газорозподільних систем робити такі донарахування, побутовим споживачам продовжують надсилати повідомлення з вимогою погасити нібито прострочену заборгованість.

Раніше повідомлялося, що з жовтня кінцева ціна на газ для українців буде коливатися близько 5,5-6 грн за кубометр.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ