Today.ua

Комісію ПриватБанку можна не сплачувати: Верховний суд встав на сторону українців

Верховний суд України визнав комісію ПриватБанку незаконною і зазначив, що банки не можуть зобов'язати клієнтів сплачувати комісію за кредит навіть у тих випадках, якщо вона зазначалася у кредитному договорі.

Таке рішення було винесено Верховним судом по справі №666/4957/15-ц, в якій розглядався спір між ПриватБанк та іпотечним позичальником, що відмовився платити комісію, зазначену в договорі. Розмір цієї комісії становить 0,2% від суми кредиту, а нараховувалася вона щомісяця. Кредит у розмірі $42 тис. був наданий банком у березні 2007 року. Після довгих виплат тіло кредиту скоротилося до $16,5 тис. Однак сума заборгованості виявилася набагато більшою через нараховані відсотки ($6,3 тис), комісію ($2,96 тис.) та пеню ($7,4 тис) — всього $31,2 тис.

Дії ПриватБанку в цьому випадку були визнані протизаконними, оскільки нарахована комісія не пов'язана безпосередньо з наданням кредиту. У Верховному суді нагадали про те, що банки не можуть зобов’язати клієнтів платити за дії, які банк здійснює на власну користь або за дії, які сам клієнт здійснює на користь банку.

"ПриватБанк повинен повернути все, що клієнт заплатив за незаконну комісію. Але, швидше за все, відбудеться перерахунок: переплату зарахують в тіло кредиту. Скоротиться сума боргу. Такі постанови Верховного суду і дозволяють іншим людям оскаржувати свої кредитні договори", - розповів старший партнер адвокатської компанії "Кравець та партнери" Ростислав Кравець.

Нагадаємо, ПриватБанк покарали за нарахування позичальнику подвійних відсотків за кредит.

Today.ua повідомляв, що у березні клієнти ПриватБанку отримали понад 1 млрд грн монетизованих субсидій на оплату комунальних послуг.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ