Today.ua

У ЦВК назвали головні ризики на виборчих дільницях

Єдиними ризиками під час проведення голосування на дільницях 31 березня у Центральній виборчій комісії (ЦВК) називають підкуп виборців та фальсифікацію ззовні. Таку думку висловила секретар ЦВК Наталія Бернацька.

Прикладом зовнішньої фальсифікації представник ЦВК назвала спробу зіпсувати або викрасти бюлетень. Бернацька наголосила, що найчастіше українці намагатимуться сфотографувати бюлетень, чи винести його, щоб зробити позначку. Ризики з реєстром виборців Бернацька виключила, зазначивши, що "немає жодних питань до того, як функціює реєстр, тому що це найточніша база даних, яка є в країні стосовно статусу громадян".

За інформацією радника глави МВС Івана Варченка "фотозвіт" з кабінки для голосування підпадає під статтю про підкуп виборців і каратиметься трьома роками обмеження волі. Так само за спробу сфотографувати свій бюлетень або ж просто продемонстрував його комусь на ділянці каратимуть членів виборчої комісії або спостерігачів, як суб’єктів виборчого процесу.

Нагадаємо, підкупом виборця вважається сума від 60 гривень (3% від прожиткового мінімуму для працездатних осіб).

Today.ua повідомляв, що ЦВК відмовилась реєструвати на виборах російських спостерігачів, адже відповідно до закону України “Про вибори Президента України”, офіційним спостерігачем не може бути особа, яка є громадянином (підданим) держави, визнаної Верховною Радою державою-агресором або державою-окупантом.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ