Today.ua

Опублікований законопроект Зеленського про імпічмент: що він передбачає

На офіційному сайті Верховної Ради опубліковано текст законопроекту президента України Володимира Зеленського про імпічмент. З тексту законопроекту № 1012 випливає, що народні депутати мають право усунути президента України з поста «виключно у разі вчинення ним державної зради або іншого злочину». У пояснювальній записці йдеться, що підставою для ініціювання імпічменту є письмове подання, підписане більшістю народних депутатів. Подання повинно містити правове обґрунтування створення спеціальної тимчасової слідчої комісії, яка проводить розслідування факту і обставин вчинення президентом державної зради або іншого злочину.

У документі наголошується, що до складу спецкомісії входять народні депутати з урахуванням принципу пропорційного представництва депутатських фракцій та груп, спецпрокурор і спецслідчі.

Президент України, в свою чергу, згідно із законопроектом, може користуватися в процедурі імпічменту послугами захисників у кількості від одного до п'яти, які забезпечують захист його прав, свобод та інтересів.

Раніше Рівненський апеляційний суд визнав невинними активістів 16-річну Дарину Коцюрубу та її товариша Романа Філюка, яких у травні затримали за заклики до імпічменту президента України Володимира Зеленського.

Today.ua також писав, що президент України Володимир Зеленський має намір істотно зменшити склад Верховної Ради.

Нагадаємо, ближче до ночі п’ятниці, 30 серпня, Верховна Рада України IX скликання зробила перший історичний крок – проголосувала в першому читанні за законопроект “Про внесення змін до статті 80 Конституції України (щодо недоторканності народних депутатів України)”.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ