Today.ua

У Нафтогазі прокоментували висунуті Росією умови щодо транзиту газу через Україну

У Нафтогазі вважають, що висунуті Росією умови щодо транзиту газу через Україну суперечать європейським та українським стандартам. Про це заявив комерційний директор НАК "Нафтогаз Україна" Юрій Вітренко.

Напередодні заступник глави МЗС Росії Олександр Панкін сказав, що транзит газу через Україну "може бути лише на умовах РФ". За його словами, в Україні існує невизначеність щодо своєї газотранспортної системи, а також її наступника і консорціуму.

Вітренко пояснив, що умови РФ щодо майбутнього транзиту газу включають продовження чинних газових контрактів, які Україна оскаржила у Стокгольмському арбітражі та виграла у цій справі 4,6 мільярда доларів.

Він додав, що якщо не буде укладено нової угоди між Україною та РФ щодо транзиту газу, то Нафтогаз через новий арбітражний процес відсудить у Росії приблизно $10 млрд як компенсацію за відсутність транзиту після 2019 року.

"Це має "допомогти" Газпрому зайняти більш конструктивну позицію на переговорах щодо транзиту після 2019 року", — зазначив Вітренко.

Нагадаємо, Україна за січень 2019 року більш ніж на чверть збільшила транзит природного газу через свою територію. У порівнянні з січнем 2018 року, цей показник виріс на 1,5 млрд куб. м (25,7%) і досяг 7,6 млрд куб. м.

Раніше Олександр Панкін заявив, що якщо ЄС буде перешкоджати реалізації проекту "Північний потік – 2", тоді у Європи виникнуть газові проблеми.

Today.ua повідомляв, що Європарламент підтримав резолюцію щодо скасування будівництва "Північного потоку-2″.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ