Today.ua

У “Нафтогазі“ підрахували збитки від газових контрактів Тимошенко за десять років

Сьогодні, 19 січня, виповнюється 10 років від дня підписання контрактів Юлією Тимошенко і Володимиром Путіним на постачання і транзит газу. У НАК "Нафтогаз" підрахували, що за цей час збитки України перевищили 32 млрд доларів. Про це повідомили у прес-службі компанії.

"Газові контракти з "Газпромом" у тому форматі, в якому вони були укладені у 2009 році, стали важким тягарем для України. Асиметрична відповідальність сторін за своїми зобов’язаннями поставила "Нафтогаз" під загрозу грабіжницьких штрафів, у той час як "Газпром" надавав Україні обіцянки, не гарантовані штрафними санкціями. Це були, мабуть, найбільш провальні контракти за всю історію незалежної України", - зазначив голова правління "Нафтогазу" Андрій Коболєв.

За десять років безповоротні збитки для кожної української родини склали більше 60 тис. гривень.

Компанія "Газпром" неодноразово порушувала умови і без того невигідних для України контрактів, зокрема, намагалася шантажувати Україну, висуваючи політичні умови для прийнятної ціни або продовження транзиту.

Однією з найжорсткіших умов російського монополіста була відмова від асоціації України з ЄС. Крім того, росіяни висунули вимогу подовжити перебування баз ЧФ РФ в Криму, з чого і почалася окупація півострова.

У 2014 році керівництво "Нафтогазу" звернулося до Стокгольмського арбітражу з вимогою переглянути дискримінаційні для української сторони умови контрактів.

Наприкінці 2017 року Стокгольмський арбітраж задовольнив більшість вимог "Нафтогазу" та зобов’язав "Газпром" компенсувати Україні збитки в розмірі 4,6 млрд доларів. Якщо б "Нафтогазу" не вдалося відстояти свої права, загальні збитки України за цей час склали б ще додатково 94,7 млрд доларів, а кожна українська родина втратила б ще 177 тис. грн.

Раніше повідомлялося, що "Нафтогаз України" назвав умову, за якої готовий відмовитись від другого транзитного позову до російського "Газпрому".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ