Today.ua

У Криму стурбовані новою екологічною катастрофою

В окупованому Криму стурбовані новою екологічною катастрофою. На цей раз на півострові почав засолятися ґрунт.

Місцеві жителі села Дмитрівка розповідають про те, що Сиваш став солоніше, дерева гинуть, деревина пахне інакше, ніж раніше, ніби вона просочилася сольовим розчином.

За словами місцевих жителів, такі пні, як на фото, в останні роки на півострові стали з'являтися все частіше. Це не біла фарба, а сіль.

Після припинення подачі води по Північно-Кримському каналу з Дніпра в Крим проблему зі зрошенням землі окупанти так і не вирішили. Зрошуваний клин кримського землеробства скоротився з 400 до 15 тисяч гектарів.

Одне із рішень проблеми нестачі води - опріснювання. Але це дуже дороге задоволення. Наприклад, на опріснення одного кубометра води в середньому витрачається 2-3 кіловата. 1 мільйон кубометрів води - це 2000 МВт електроенергії. Разом з тим власна генерація Криму на добу становить близько 1000 МВт.

Другий спосіб вирішення проблеми, на думку вчених, - це очищення стічних вод. Також врятувати півострів можна шляхом пошуку нових джерел «на глибині».

"Воду планується найближчим часом почати шукати на півночі Криму, можливо, у Вірменсько-Красноперекопському регіоні, де склалася всім відома надзвичайна ситуація, в зонах тектонічних розломів, які пов'язують Північний Крим з південними схилами українського щита", - розповів президент Кримської академії наук Віктор Тарасенко.

Нагадаємо, Прокуратура Криму почала розслідувати забруднення Чорного моря в результаті незаконного видобутку піску в Нижньо-Чурбашському водосховищі біля Керчі.

Раніше повідомлялося, що причиною забруднення Чорного моря стало часткове руйнування дамби поблизу Керченської протоки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ