Today.ua

У 2008 році США не визнавали реальності нападу Росії на Грузію

Американці не вірили в спроможність Росії вчинити агресивний напад на Грузію після закінчення Холодної війни. Про політичну поведінку США під час російсько-грузинської війни розповів колишній президент Грузії Михайло Саакашвілі під час інтерв’ю з спеціальним кореспондентом Павлом Канигіним.

Коли назрівала російсько-грузинська війна, США були переконані, що це лише провокації з боку РФ. Американська розвідка погано володіла інформацією щодо цього конфлікту, оскільки вона не вірила в агресивність російського президента та спостерігала більше за Близьким Сходом.

Михайло Саакашвілі зазначив, що американський президент Джордж Буш мав дружні взаємини з Володимиром Путіним. Але навіть якщо б Буш зрозумів реальні наміри російського президента, він був значно ослаблений після конфлікту з Іраком та назріванням економічної кризи. Однак, коли світ зрозумів факт настання російсько-грузинської війни, Джордж Буш почав діяти.

За словами Михайла Саакашвілі, Грузія також вагалась в серйозності російських провокацій та не квапилась завдавати превентивні удари.

"Ми не перевели свою бригаду з Іраку, я вагався. Коли в травні росіяни ввели війська в Абхазію, я викликав американського посла і сказав, що пора повертати нашу бригаду, тому що ситуація загострюється. Він сказав, що подумає, а через два дні відповів: "А раптом Москва сприйме це як провокацію?" І я погодився, сам до кінця не був впевнений", — розповів Саакашвілі.

Варто нагадати, що грузинський президент все ж вважає війну результатом стратегічної агресії Росії, яку вона не збиралась припиняти без реалізації своїх геополітичних інтересів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ