Today.ua

Ціни на дизпаливо “злетять“: експерти назвали причину

Вибухи на великому нафтопереробному заводі в Саудівській Аравії, які сталися 14 вересня, спровокують подорожчання дизельного палива в Україні мінімум на 1,5 гривні/літр. Про це заявив директор Консалтингової групи А-95 Сергій Куюн. На його думку, якщо до жовтня питання постачання не вирішиться, то можна буде очікувати на додаткове зростання цін на дизельне паливо.

Експерт зазначив, що для вирішення цієї проблеми необхідно врегулювати ситуацію з поставками "Укрзалізницею", вирішити проблеми на енергомитниці і перенести терміни впровадження другого етапу реформи щодо посилення контролю за обігом нафтопродуктів мінімум до кінця року.

Він нагадав, що з 1 жовтня набуває чинності новий етап реформи щодо посилення контролю за обігом нафтопродуктів. Обов'язкової комплектації рівнемірами та лічильниками вимагають нафтобази з місткістю понад 1 тис. куб. м, тобто переважна більшість українських терміналів.

У зв'язку зі сформованою ситуацією, ряд великих нафтобаз будуть змушені зупинитися, щоб уникнути штрафів, тому що не встигають встановити обладнання.

"Це означає, що навіть коли залізниця через 2-3 тижні довезе паливо до регіону, то злити його для подальшого наливу в бензовози і відправки на АЗС буде нікуди", - додав Куюн.

У квітні дефіцит дизпалива був спровокований дестабілізацією поставок нафтопродуктів з Білорусі, звідки Україна отримує близько 30% палива.

Як повідомляв Today.ua, Державна фіскальна служба почала масово штрафувати українські АЗС. Першими під "роздачу" потрапили сім АЗС у місті Нова Каховка, смт Нова Маячка і в селі Раденськ. Їх власників оштрафували на суму 1,75 млн грн.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ