Today.ua

Тарифи ЖКГ: скільки заплатять українці

У цьому місяці українці отримали перші рахунки після підвищення тарифів на комунальні послуги. Українські ЗМІ з'ясували, скільки тепер доведеться платити українцям за послуги ЖКГ.

Зокрема для середньостатистичної сім'ї з трьох осіб, які проживають в квартирі площею 50 кв. м, щомісячна плата тільки за опалення і гарячу воду у містах-мільйонниках зросла на 330-360 грн, у Києві - на 432 грн. При цьому в Одесі до кінця опалювального сезону збережуться старі тарифи ЖКГ, адже міська влада так і не змогли затвердити нові розцінки, хоча очікувалося, що їх збільшать на 53%.

По всіх містах в інфографіці вказані максимальні тарифи, хоча вони можуть бути менше, якщо в місті функціонує декілька постачальників тепла і гарячої води.

Слід врахувати, що в Україні на 10-12% піднялися і тарифи на холодну воду, утримання прибудинкової території та вивезення сміття, що додало до платіжок середньої сім'ї ще 120-150 грн. Так, в Києві, де середня зарплата у грудні 2018 року становила 16 546 грн, а середня платіжка за всі житлово-комунальні послуги в грудні для мешканців квартири площею 50 кв. м була 2022 грн, на сплату комуналки пішло близько 12% зарплати. Січневі рахунки обійдуться киянам приблизно в 2800 грн при зарплаті за січень в 14 тисяч грн (без новорічних премій). Тобто частка витрат на ЖКП виросте до 20% від середньої зарплати, або в 1,7 рази.

При цьому експерти прогнозують, що це не останнє в нинішньому році подорожчання комунальних послуг.

Нагадаємо, відтепер українці можуть поскаржитися на тарифи через новий мобільний додаток.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ