У понеділок, 6 січня, православні віруючі відзначають Святий вечір напередодні Різдва. У цей день закінчується Різдвяний піст і прийнято подавати на стіл 12 пісних страв.
За церковними канонами, кількість частувань відповідає числу апостолів, які брали участь у Тайній Вечері. Господині традиційно накривають стіл красивою скатертиною, а під нього кладуть солом'яний сніп – дідух. У центр столу ставлять кутю і запалену свічку. З появою першої зірки господар будинку повинен сказати: "Дай Боже добрий вечір!", а йому відповідають: "Дай Боже!".
Головна страва на святковому столі - традиційна різдвяна кутя, яку готують з пшениці, перловки або рису з додаванням меду, маку, горіхів, родзинок та інших сухофруктів. Мак вважається символом невинно пролитої крові, мед – символом чистоти, Божого слова.
Серед 12 обов'язкових страв на Святий вечір має бути хліб. Краще звичайно спекти домашній хліб, але підійде і магазинний.
Популярні зараз
Військовий аналітик помітив цікаву деталь у новому відео Путіна: “Не може поворухнути руками“
Україна значно випередила Європу в затратах на оренду житла, - ЛУН
Узвар символізує життя, яке дається кожній людині. Цей напій можна варити з сушених яблук, слив, груш, абрикосів, шипшини, глоду, а також із заморожених фруктів і ягід.
На святковому столі обов'язково повинні бути страви з овочів. Це може бути вінегрет, квашена капуста з горохом або просто свіжі овочі у салаті.
Можна подати до столу і борщ, який традиційно готується на буряковому квасі з додаванням буряків, води або грибного відвару.
Святвечір без риби не відбудеться. Її тушкують, смажать, варять і запікають. Відмінно підійде приготована на пару нежирна риба, оселедець, маринована скумбрія з цибулею, риба в маринаді з томатним соусом, холодець.
На Святвечір господині готують пісні голубці з начинкою з гречки, грибів, пшінки з грибами і цибулею, картопляного пюре з грибами, моркви по-корейськи, рису.
Вареники з капустою, картоплею, грибами або з кашею, заправленою смаженою цибулею, одна з обов'язкових 12 страв на вечері напередодні Різдва. Вареники краще за все готувати на пару. Ця страва символізує достаток у сім'ї.
Пиріжки на Святвечір можна готувати з будь пісною начинкою, як з дріжджового тіста, так і з листкового. Їх можна пекти в духовці або посмажити на сковороді. Пиріжки вважаються символом щастя і здоров'я, які може отримати людина від спілкування з Господом Ісусом Христом.
Раніше повідомлялося, що категорично не можна робити у Святвечір 6 січня.