Today.ua

Свята та іменини 28 березня: кого вітати в цей день

Сьогодні, 28 березня, у православному календарі відзначається день двох святих мучеників Олександрів. У народі це свято має багато назв - Лісничий день, Вовчі весілля, День вовчого весілля, Олександр, День Олександра.

Про життя двох серед восьми мучеників Кесарійських відомо небагато. Історія свідчить, що два Олександра, які були простими юнаками-християнами, добровільно стали мучениками за часів правління Діоклетіана, відомого своїми жорстокими гоніннями на християн.

Події відбувалися в кінці III – початку IV століть. Під час одного язичницького свята група християн відмовилася від поклоніння ідолам. За це вони були піддані публічним катуванням. Олександри і ще кілька християн оголосили про те, що вони теж готові прийняти страждання в ім'я віри в Христа. Всі вони були піддані страшним мукам, а після обезголовлені.

У цей день, 28 березня, наші предки чекали прильоту перших чайок — це віщувало тепло. Крім того, належало з великою повагою ставитися до лісу, який багато в чому був годувальником селян — давав гриби, ягоди, дичину, цілющі трави.

Особливі прикмети були пов'язані в Олександрів день з вовками. Вважалося, що на цей день припадає розпал «вовчих весіль». В цей період вовки стають агресивні і можуть навіть напасти на людину.

Якщо 28 березня вам вдасться спостерігати яскравий захід сонця, то наступні кілька днів будуть дощовими.

Іменини 28 березня святкують: Агапій, Олександр, Олексій, Денис, Діонісій, Михайло, Тимофій.

Today.ua повідомляв, що 11 березня у православних розпочався Великий піст, який триватиме до 28 квітня.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ