В Україні почався Великий піст: правила та заборони

55
В Україні почався Великий піст: правила та заборони - today.ua

Сьогодні, 11 березня, розпочався Великий піст, який традиційно пов’язаний зі святом Великодня. Оскільки в 2019 році православний Великдень припадає на неділю, 28 квітня, то Великий піст триватиме до суботи, 27 квітня.

Наступні сім тижнів, починаючи з сьогоднішнього дня, віруючі проводять час в молитвах і роздумах над життям, а також займаються духовним і фізичним очищенням, обмежуючи себе в їжі, розвагах та поведінці.

У першу чергу, Великий піст передбачає повну відмову від м’яса, м’ясних продуктів, яєць, молока і молочних продуктів. Крім того, в деякі дні обмеження накладаються на рибу, олію та варену їжу. У такі періоди дозволено лише сироїдіння. У перший і останній тижні Великого посту, згідно з церковним статутом, дотримуються найсуворіших правил харчування.

По понеділках, середах і п’ятницях допустимий хліб, сирі і солоні овочі, зелень, фрукти, сухофрукти, горіхи, мед, а з пиття дозволені відвари або настої з трав, фруктів і ягід, квас.

По вівторках і четвергах можна вживати в їжу гаряче, тобто їжу, яка пройшла теплову обробку, варену, печену, без рослинного масла.

По суботах і неділях, а також у святкові дні дозволена їжа з рослинним маслом і вином.

На Благовіщення Пресвятої Богородиці, 7 квітня, можна їсти гарячу їжу з рослинною олією, вино і рибу. У Вербну неділю, 21 квітня, можна їсти рибу. А от у Страсну п’ятницю варто відмовитися від будь-якої їжі.

Також, перед тим як починати постити, необхідно проконсультуватися із лікарем і порадитися з духовним наставником. Дуже важливо не нашкодити своєму здоров’ю. За словами священнослужителів, тілесний піст має обов’язково поєднуватися із духовним.

Today.ua повідомляв, як правильно виходити з посту.