Today.ua

Світла п'ятниця 24 квітня: що потрібно робити на п'ятий день після Великодня

П'ятниця, яка настає після Великодня, — це п'ятий день Світлої Седмиці. Як і кожен день цього тижня, п'ятниця має свої традиції. Наприклад, у цей день дівчатам прийнято було вмивалися крижаною водою, яка, як вірили в народі, допомагає весь рік залишатися здоровою.

У Світлу п'ятницю проводиться богослужіння в храмах, читається Євангеліє про вигнання торгуючих із храму і завершується Піст. Після Літургії в цей день зазвичай відбувається освячення води. Після цього свячену воду селяни використовували для окроплення своїх городів, щоб отримати хороший урожай.

Згідно з традиціями, в п'ятницю був Прощений день, який особливо урочисто відзначався молодятами, до яких приходили в гості близькі родичі. Прийнято було запрошувати в гості тещу і тестя. За столом пили молоде пиво, примовляючи: "Пиво не диво, й мед не хвала, а всьому голова, що любов дорога".

Як і в будь-який інший святий день, в п'ятницю не можна злитися, лихословити, лаятися. Також, в цей день заборонено відвідувати кладовище. У зв'язку з карантином, поминальні дні в цьому році і так будуть перенесені на літо.

Народні прикмети 24 квітня

Раніше синоптики оновили прогноз погоди на травень, обіцяючи українцям суху і жарку погоду.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ