Today.ua

Супрун розповіла, як відрізнити справжній лікарський засіб від фальсифікату

Підроблена медична продукція зустрічається серед препаратів всіх основних терапевтичних категорій.

Виконуюча обов'язки міністра охорони здоров'я України Уляна Супрун каже, що часто люди наражають себе на небезпеку самі, займаючись самолікуванням та замовляючи ліки на веб-сайтах, які можуть безкарно і безконтрольно поширювати підробки.

Іноді такі препарати дуже складно відрізнити від оригіналу, але в більшості випадків це цілком можливо.

Уляна Супрун розповіла українцям, як відрізнити фальсифікат від оригінального лікарського препарату:

- уважно розгляньте упаковку - чи є які-небудь ушкодження або помилки по тексту;

- перевірте, чи збігаються дати виготовлення і закінчення терміну придатності, зазначені на зовнішній упаковці, з датами, які вказані на первинній упаковці. Крім того, ви можете перевірити наявність державної реєстрації препарату в Державному реєстрі лікарських засобів України;

- оцініть зовнішній вигляд препарату, його цілісність і перевірте, чи має він нехарактерний колір або запах;

- якщо виникли підозри або з'явилася небажана реакція на прийом препарату - якомога швидше покажіть його своєму лікареві.

Глава МОЗ підкреслила, що найголовніше - це бути уважним, щоб захиститися від підробок.

"Якщо ви приймаєте ліки згідно з інструкцією, але ніякого ефекту не відчуваєте або самопочуття погіршилося, необхідно терміново повідомити про це лікареві. А коли купуєте медичні препарати, намагайтеся уникати замовлень через інтернет", - написала вона.

Нагадаємо, на сайті Верховної Ради було зареєстровано петицію з вимогою внести зміни до законодавства, легалізувавши використання канабісу у медичних та наукових цілях. У зв’язку з цим в.о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун розповіла про користь канабісу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ