В.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун розвінчала два міфи. По-перше, найкраще джерело вітаміну С - це зовсім не лимони, а по-друге, вітамін С не особливо допомагає в період грипу і ГРВІ. Супрун вважає, що необхідна дорослій людині кількість вітаміну С - це 75-90 мг щодня. Лимони не допоможуть наситити організм вітамінами.
Супрун підтвердила, що в лимонах дійсно є вітамін С, але скибочки лимона або чаю з ним мало. Щоб вжити 90 мг вітаміну С, слід з'їсти великий лимон разом зі шкіркою, оскільки аскорбінової кислоти там не так багато.
На думку Супрун, кращими джерелами вітаміну С є шипшина, солодкий і гострий перець, брокколі, брюссельська капуста, смородина і ківі.
Що ж стосується вітаміну С в профілактиці та лікуванні вірусних інфекцій, то адекватні дослідження не підтвердили тезу про особливу користь "аскорбінки".
За даними Супрун, дослідження вчених показали, що вітамін С не здатний зменшити частоту застуд у населення, тому немає причин додатково його споживати.
Супрун попередила, що передозування вітаміну С не так вже нешкідливе. У чоловіків удвічі підвищується ризик утворення каменів в нирках, а споживання більше двох грамів вітаміну С на добу може викликати нудоту, діарею, блювоту, печію, головний біль і навіть безсоння.