Прянощі не тільки роблять смак страви більш пікантним, а й покращують травлення та в цілому мають велику користь для організму. Про це розповіла в.о. міністра охорони здоров'я України Уляна Супрун в своєму Facebook.
"Про всяк випадок зазначу, що прянощі не є ліками. Попри їхню користь, поки не існує клінічних доказів успішного використання приправ безпосередньо для лікування. До прикладу, протипухлинні ефекти деяких прянощів були доведені, але лише в лабораторних умовах. На тваринах чи людях наразі такі дослідження не проведені на належному рівні", - зазначила Супрун.
Вона повідомила, що пряне насіння, кора, листя чи коріння рослин містять численні органічні сполуки - поліфеноли, катехіни, ефірні олії, кислоти та пігменти. Більшість із них має біологічну активність.
Супрун наголосила, що прянощі впливають на травлення і набір ваги - вони мають здатність впливати на виділення ферментів та слизу шлунково-кишковим трактом. Також вони діють на стан кишкової мікрофлори, що залучена до регуляції ваги тіла. Наприклад, перець чилі та куркумін мають позитивний вплив на бактерії кишківника та як наслідок — здатність схуднути.
Крім того, деякі спеції діють на мозок та відчуття. Наприклад, ментол м‘яти взаємодіє із холодовими та опіатними рецепторами. Тому м‘ята нам здається прохолодною та навіть знеболює. А капсаїцин чілійського перцю активує теплові рецептори трійничного нерву, тому від його вживання стає гаряче. Також він діє на больові рецептори по всьому шлунково-кишковому тракту.
Існують і спеції, які можуть викликати ейфорію. Пекучість деяких прянощів запускає в мозку систему захисту — виділення ендорфінів, нейромедіаторів задоволення. Саме тому гостра їжа в її поціновувачів може викликати радість та навіть звикання. Популярна в солодких стравах спеція ванілін допомагає почуватись щасливими і розслабленими. Більш того, в деяких дослідженнях виявлено, що ванілін потенційно можна використовувати для лікування депресивних станів.
Супрун також повідомила, що прянощі сприяють тривалішому збереженню їжі та мають антимікробні властивості. Зокрема в цьому допоможуть чорний перець, розмарин та чебрець.
Багато прянощів мають антиоксидантний потенціал — здатність нейтралізувати вільні радикали. Корисними в цьому плані можуть бути паприка, сушені томати, орегано, розмарин, коріандр, кориця та куркумін.
Зокрема деякі спеції можуть зробити некорисну їжу менш шкідливою для здоров‘я. Дослідження показали, що додавання суміші чорного перцю, орегано, імбиря та розмарину до гамбургерів знижувало в них рівень канцерогенних речовин. Перш за все йдеться про ті, що здатні пошкоджувати ДНК, викликати мутації та збільшувати ризик раку.
"Водночас з прянощами слід бути обережними. Краще не додавати їх у великих кількостях до їжі, якщо маєте проблеми зі шлунково-кишковим трактом", - застерігла Супрун.
Нагадаємо, раніше Уляна Супрун повідомила українцям про те, що щоденне вживання бобових може значно знизити ризик розвитку ряду хвороб.