Морозиво – один з найбільш небезпечних літніх десертів. У разі повторної заморозки ласощі можуть викликати серйозне харчове отруєння. Найнебезпечнішим, особливо для дітей, є так зване "м'яке" морозиво, яке готується на місці продажу в спеціальних апаратах – фризерах. Про це попередила міколог і бактеріолог Оксана Вольська.
"Хочу попередити і попросити всіх батьків. Ні в якому разі не купуйте дітям фризерне морозиво. Те, що заливається водою або молоком і порошком, готується на місці. В теплу пору року – у жодному разі", – підкреслила експерт.
За її словами, влітку купувати морозиво можна лише з холодильних камер в магазині. Однак, і в цьому випадку потрібно попередньо переконатися, що його не заморожували повторно.
"Морозиво тільки в магазині, і тільки якщо ви бачите, що там дотримані терміни зберігання, що воно не підтануло. Якщо морозиво деформоване – значить, воно вже розтануло і потім його заморозили другий раз", – розповіла вона.
Як пояснила науковий спеціаліст, мікроби чудово переживають заморозку і під час танення в такому морозиві може розвинутися бактеріальна інфекція.
Крім морозива, вона закликала утриматися влітку від покупних виробів з кремом – тістечок, тортів, десертів.
"Хочете зробити своїй дитині подарунок – тортик чи десерт – зробіть його самостійно. На чистій кухні, з хороших продуктів. І дитина буде задоволена, і ви будете знати, що ваша родина в безпеці", – порадила бактеріолог.
Якщо харчове отруєння все ж сталося, Вольська рекомендує невідкладно звернутися до лікаря, а також написати скаргу і пред'явити претензію продавцю. Адже цілком ймовірно, що ваше отруєння – не одиничний випадок.
"Симптоми гострого кишкового отруєння проявляються в період від 8 до 12 годин. Але може і через 4 години. Це залежить від того, яку дозу бактерій або токсинів ви з'їли", – уточнила вона.
Раніше повідомлялося, від яких продуктів варто відмовитися в жарку погоду, а що, навпаки, варто обов'язково додати в свій раціон влітку.