Today.ua

Стало відомо, як ПЦУ покарає Філарета за проведення собору УПЦ КП

Проведення помісного собору УПЦ Київського патріархату, який почесний патріарх Філарет скликав 20 червня, обговорять на найближчому синоді Православної церкви України. У ПЦУ назвали проведення цього заходу незаконним, і не визнають рішення собору про відновлення Київського патріархату.

Учасники зібрання від проводом Філарета вирішили, що Томос про автокефалію, який Вселенський патріарх надав ПЦУ, "ставить ПЦУ в залежність від Константинпольського патріархату".

Також 90-річний Філарет підкреслив, що і надалі вважає себе патріархом київським і все майно, храми і всі гроші УПЦ КП, які перейшли в ПЦУ, повинні належати йому.

За словами доктора історичних наук, історика церкви Арсена Зінченка, у цій ситуації є два рішення.

Перший варіант: "Відправити Філарета на відпочинок за дії, несумісні з церковною етикою, з Статутом церкви, за нехтування величезним надбанням українського народу – Томосом, про який він зневажливо відгукувався".

Другий варіант – більш м'який: "Просто засудити його дії, вказати на їх неприйнятність, без яких-небудь рішень. Це свого роду сімейний підхід", – зауважив історик.

Що стосується реакції Вселенського патріархату, то Зінченко переконаний: Константинополь не буде реагувати на "собор" 20 червня, оскільки "вже висловився щодо Філарета".

Нагадуємо, раніше Вселенський патріарх Варфоломій підтримав розвиток Православної церкви під проводом митрополита Епіфанія, і не погодився з позицією Філарета щодо відновлення Київського патріархату.

Як повідомлялося, 20 червня почесний патріарх Філарет скликав помісний собор, після завершення якого оприлюднив постанову про відновлення Київського патріархату. У документі Філарета скасовується положення Об'єднавчого собору ПЦУ, який пройшов 15 грудня 2018 року.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ