Today.ua

Стало відомо, кому держава відмовить в отриманні субсидії

З 1 травня субсидії за комунальні послуги держава рахуватиме з урахуванням доходів, отриманих за другу половину минулого року. Також знижка буде нараховуватися тільки тим споживачам, які в неопалювальний період на комуналку витратять більше 15% доходів сім'ї. У результаті, велика частина українців просто залишиться без субсидій.

Наприклад, сім'я з трьох осіб отримувала одну середню зарплату в розмірі 8 368 грн. При розрахунку розміру обов'язкового платежу цю суму необхідно поділити на кількість членів сім'ї, два прожиткових мінімуми і помножити на 15% і на сукупний дохід сім'ї. Те, що вийшло, – платіж родини, а решту покривала субсидія.

Отже, зазначена сім'я могла щомісяця платити за комуналку з урахуванням субсидії 1 029,7 грн. Взимку витрати на комуналку могли становити 1,5-2 тис. грн. Тобто субсидія компенсувала близько половини витрат на комунальні послуги.

У травні розмір субсидій сім'ї буде перерахований з урахуванням зростання середньомісячного доходу в 9 341 грн. При цьому розмір обов'язкового платежу становитиме 1 227,5 грн. І якщо влітку зазначеної суми вистачатиме на оплату комунальних послуг в межах нормативів, субсидію вже не дадуть.

Знижку також не отримають власники будинків площею від 200 кв. м, або квартири від 120 "квадратів", автомобіля, чий рік випуску не перевищує 5 років, громадяни, які не перебувають на обліку в Центрі зайнятості та не сплачують ЄСВ, а також українці, що зробили якусь покупку від 50 тис. грн.

Нагадаємо, під час засідання Кабінету міністрів України було ухвалено рішення про те, що отримувачі монетизованої субсидії, які не заплатили за комунальні послуги, в подальшому не будуть отримувати “живі” гроші на руки.

Раніше Державна служба статистики України повідомила, що монетизація субсидій перетворилася в боргову яму – українці накопичили ще більше боргів за комуналку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ