Соєвий соус - одна з найпопулярніших добавок до страв у всьому світі. Ним заправляють салати, його додають до рису, страв із риби і морепродуктів, використовують в якості маринаду для м'яса і т.д. Але мало хто знає, що соєвий соус може бути дуже шкідливим для організму через високий вміст натрію.
Експерти повідомляють, що у соєвих соусах більшості марок міститься пшениця разом з генетично модифікованими інгредієнтами. В 30 мл соусу міститься більше половини рекомендованої щоденної дози натрію.
Соєвий соус створили японські кухарі ще в VII столітті, коли піддавали бродінню соєві боби для приготування місо. Однак сьогодні виробники почали використовувати суміш, яка наполовину складається з пшениці, а наполовину - з соєвих бобів.
В соєвих бобах є фітоестрогени, які діють на організм як гормональні руйнівники і завдають шкоди ендокринній системі організму. У дослідженнях, проведених на тваринах, соя викликала розвиток пухлин раку молочної залози, серцеві захворювання, алергії, раннє статеве дозрівання, пошкодження головного мозку, остеопороз і гіпертиреоз.
Крім того, всі бобові містять фитат, але саме соя буквально переповнена ім. У шлунково-кишковому тракті фитат з неферментованих соєвих продуктів щільно пов'язує такі мінерали як кальцій, залізо, цинк, магній і мідь, що є однією з основних причин розвитку остеопорозу.
Нагадаємо, раніше ми розповіли, чому огірки можуть виявитися небезпечними для здоров’я.