М'ясо містить велику кількість білка, дефіцит якого негативно впливає на наше здоров'я. Крім того, м'ясо вважається багатим джерелом вітаміну В12, який надзвичайно важливий для нормального функціонування багатьох органів і систем. Однак, чи є м'ясо незамінним в раціоні, і що буде з організмом, якщо відмовитися від цього продукту? За словами медиків, кожен повинен вибрати для себе безпечну дозу м'яса, щоб не нашкодити організму.
Користь м'яса для здоров'я
Найціннішим джерелом мікроелементів і вітамінів серед усіх сортів м'яса є яловичина. У ній міститься велика кількість фолієвої кислоти, яка особливо корисна вагітним жінкам. Також м'ясо корови очищає кров і підвищує її згортання, зміцнює кістки, нервову систему (завдяки фосфору).
Свинина містить величезну кількість вітамінів групи В, арахідонову кислоту та селен, які є природними "антидепресантами". Якщо ви алергік, то найбезпечнішим м'ясом для вас є кролик. Білок в м'ясі кролика засвоюється на 96% (для порівняння, білок з яловичини засвоюється лише на 60%). Якісне куряче м'ясо містить велику кількість лінолевої кислоти, яка сприяє зміцненню імунітету, глютамин в курці нормалізує роботу нервової системи, а ніацин підтримує роботу серця і нормалізує рівень холестерину.
Індичка - низькокалорійний дієтичний продукт, який легко засвоюється за рахунок невеликого вмісту нерозчинних жирів. Це м'ясо містить багато калію, фосфору і не викликає алергію. Багато людей люблять качку, але вважають це м'ясо дуже жирним. Це дійсно так, але невелика кількість цього продукту в раціоні сприяє виведенню з організму канцерогенів, поліпшенню стану шкіри і зміцненню нервової системи. Тому, якщо в міру, то м'ясо качки також дуже корисне. Надмірна його кількість може підвищити холестерин, спровокувати захворювання печінки і ШКТ.
Скільки можна їсти м'яса в день
Європейські медики рекомендують дорослій здоровій людині вживати червоне м'ясо не частіше 3 разів на тиждень, і не більше 125 грамів за один прийом їжі. Така норма буде цілком безпечною, і наситить організм білком. В інші дні додавайте в раціон страви з риби, птиці, овочів. Крім того, потрібно щодня вживати й інші білкові продукти, щоб ваш раціон був повноцінним.
Кому шкідливо їсти м'ясо
Надмірне вживання м'яса призводить до підвищення рівня холестерину в крові, тому людям з проблемами ШКТ і серцево-судинними захворюваннями варто менше їсти м'яса.
Якщо у вас є зайва вага, тоді від червоного м'яса потрібно взагалі відмовитися, а віддати перевагу білим сортам м'яса. В червоному м'ясі багато насичених жирів, які при нагріванні до того ж трансформуються в шкідливі канцерогенні речовини.
Проблеми зі здоров'ям провокують синтетичні добавки, консерванти, підсилювачі смаку, які у великих кількостях присутні в ковбасах і сосисках. Якщо ви їсте натуральне відварне, або тушковане м'ясо, тоді його шкода значно мінімізується. Однак, і в домашніх господарствах тварин нині активно годують гормонами і антибіотиками, і вживаючи таке м'ясо, в ваш організм потрапляють всі ці речовини.
Раніше повідомлялося, чи можна щодня вживати яйця, і які протипоказання має цей продукт.