Смажена картопля – улюблена їжа мільйонів людей на всіх континентах. Мабуть, важко знайти страву, більш поширену та улюблену людьми різних країн і різного віку. Тим часом, лікарі одностайні у своєму вердикті смаженій картоплі: для здоров'я вона не корисна, а для деяких категорій людей, то і зовсім протипоказана.
І справа не тільки у величезній масі калорій, які містить ця страва, але і в тому, що при смаженні у красивій золотистій скоринці утворюються канцерогени, які, потрапляючи в організм, можуть викликати неконтрольований ріст окремих тканин.
Особливо шкідлива така картопля людям, що мають захворювання шлунково-кишкового тракту. Смажена картопля відноситься до продуктів високотемпературного окислення, які подразнюють слизову оболонку ШКТ. До того ж така страва містить легкозасвоюваний крохмаль, який загрожує для любителів смаженої картопельки не тільки зайвою вагою, але й загостренням діабету, а також порушенням серцевого ритму.
До того ж, спостереження медиків показують, що серед любителів смаженої картоплі у віці від 49 і вище років більше людей, які страждають хворобами суглобів.
Ви не знайдете жодного лікаря-дієтолога, який би радив своїм пацієнтам вживати смажену картоплю. Тобто, про користь цього продукту говорити взагалі не доводиться. Та якщо в молодому віці ще можна зрідка балуватися такою смачною шкідливістю, то у більш зрілі роки варто від неї відмовитися зовсім.
Тому лікарі радять людям передпенсійного віку обмежити вживання смаженої картоплі, а людям старше 60-65 років взагалі забути смак цієї страви.
Нагадаємо, виявляється улюблені всіма нами огірки можуть бути дуже шкідливими для нашого організму і теж деяким людям протипоказані. Дізнайтеся, чи не входите ви у групу "огіркового" ризику.