Today.ua

Зеленський в Прикарпатті хизувався в позичених чоботях: президент думав пройти по зоні повені, як по Києву

Президент Володимир Зеленський, який побував на Прикарпатті на місці стихійного лиха, очевидно, не очікував, що там усе настільки серйозно. Президент приїхав із Києва у звичайному взутті, і виявилося, що він зовсім не готовий до зустрічі з реальністю. При першій же спробі пройти сільською вулицею гарант загруз у багнюці. На допомогу прийшов місцевий житель.

Один із місцевих віддав президенту свої гумові чоботи. На знімках і відео з селища Ланчин видно, що президент в чоботях. Проте всі думали, що він прихопив їх з собою зі столиці. Але, як виявилося, взуття йому позичив один з тутешніх жителів, розповідає hromadske.

Селище Ланчин на Івано-Франківщині – один із населених пунктів, по яких найсильніше вдарила стихія. Тут велика вода затопила десятки будинків, а деякі і зруйнувала. Всі селянські обійстя занесені грязьовими потоками. Люди розчищають їх від бруду і каменів.

Крім того, брудна вода з мулом підтопила і сільські колодязі. За словами глави МВС Арсена Авакова, підтопленими виявилися близько 5 тисяч колодязів. Люди залишилися без питної води. Тепер МНС і Нацгвардія на вертольотах розвозять їм питну воду.

При цьому існує ще одна небезпека. Через спеку і брак чистої води можуть спалахнути кишкові інфекції. А крім того, медики зі страхом очікують ще й спалаху коронавірусу. Адже одна з лікарень, де лежали хворі з COVID, виявилася підтопленою, і людей терміново довелося звідти евакуювати.

Як заявив глава МВС, мінімум десяток днів знадобиться рятувальникам і місцевому населенню для того, щоби розчистити населені пункти від завалів викорчуваних дерев і бруду, який принесла вода. Потім треба буде приступати до відновлення доріг , мостів і зміцнення захисних споруд. У скільки це все обійдеться, і де брати на це гроші – поки невідомо.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ