Today.ua

Вибори в США: Дональд Трамп заявив, що люди Байдена “вкрали“ у нього перемогу

Вибори в США можуть скінчитися громадянським протистоянням, якщо Дональд Тамп не погодиться визнати свою поразку. Поки він від цього далекий, судячи із заяви, якою 45-й президент США відзначився у своєму Twitter.

Президентські вибори в США по суті вже підійшли до логічного завершення, оголосивши світу нового американського гаранта Джо Байдена. Вірніше, Байден ще вчора вранці сам себе оголосив переможцем президентських перегонів, не чекаючи офіційного підсумку. Втім, у нього для цього були підстави. Ще до завершення підрахунку в кількох штатах він набрав достатню кількість голосів, щоби стати главою держави.

Правда, за пару днів до цього і Трамп оголошував себе переможцем. І в нього також були підстави, адже він лідирував у більшості штатів до того, поки не почали підрахунок голосів, які прийшли поштою. Лише тоді з'ясувалося, що за "поштовим" електоратом Байден переграв чинного гаранта. Але, судячи з усього, Трамп поки не готовий змиритися зі своєю поразкою, про що свідчить його заява в Twitter.

"Ми вважаємо цих людей злодіями. Машини великого міста корумповані. Це були вкрадені вибори ... Неможливо уявити, щоб Байден обігнав Обаму в деяких із цих штатів", - написав Трамп.

А поки Трамп і Байден "міряються перемогами", в США назріває громадянський конфлікт. Зіткнення між прихильниками обох кандидатів вже відбулися в різних штатах. Поки поліції вдається гасити ці процеси. Однак багато політологів вважають: якщо Трамп і далі пручатиметься, або, не дай боже, закличе своїх виборців до акцій громадянської непокори, в країні може спалахнути потужне громадянське протистояння. Правда, більшість експертів все ж вважають, що й серед республіканців знайдеться чимало тверезих умів, які напоумлять Трампа і змусять його визнати неминуче.

До речі, старший радник Трампа і його зять Джаред Кушнер вже звернувся до нього з пропозицією визнати поразку на виборах. І, скоріш за все, Трамп все ж змушений буде це зробити.

Тим часом, Джо Байден у своєму першому виступі в амплуа "майже президента" вже зробив кілька сміливих заяв. Зокрема, він пообіцяв повернути Америці повагу усього світу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ