У світі незабаром зникнуть банани через грибок, що пожирає рослини

Автор: Марченко Любов

В усьому світі можуть незабаром зникнути банани. Усьому виною – грибок, який вражає цей вид рослин і призводить до їхньої загибелі. Наразі вчені намагаються змінити геном рослини, аби зберегти цей вид для наших нащадків.

У світі незабаром зникнуть банани через грибок, що пожирає рослини - today.ua

Чому банани приречені, і як їх намагаються врятувати, розповів newatlas.

Рослини, як і люди, схильні до різних захворювань, багато з яких можуть стати для них згубними. Так, півстоліття тому ґрунтовий грибок Fusarium знищив сорт бананів Gros Michel, який був домінуючим видом бананових плодів на світовому ринку. Причому цей вид бананів зник у всьому світі, змусивши ринок терміново пристосовуватись під нові умови.

З того часу основним товарним бананом у всьому світі є Кавендіш. Саме на його частку припадає майже 100% світової торгівлі цим тропічним фруктом. Однак тепер і Кавендіш опинився під загрозою. Новий штам грибка TR4 захоплює та знищує одну бананову плантацію за іншою. Причому його не зупиняють ні великі відстані, ні океани.

Популярні зараз

Рада підтримала автоматизований арешт депозитів боржників

Раніше Бундесверу: Україна отримала німецькі армійські машини Caracal

Деякі українки отримають $1000 на розвиток бізнесу

Українські АЗС збільшили ціни на автогаз

Грибок проникає в рослину через грунт та впроваджується в судини, що живлять рослину вологою. По суті, це є аналогом людської кровоносної системи. Грибок, що проник усередину, не дає рідини поширюватися в організмі рослини і підживлювати її клітини. Таким чином, рослина просто засихає.

Щоб урятувати Кавендіш від долі його зниклого попередника, австралійські вчені-генетики з Технологічного університету Квінсленду два десятиліття працювали над створенням генетично модифікованого сорту Кавендіш, який не буде схильний до дії згубного грибка. І такий сорт вдалося вивести.

У світі незабаром зникнуть банани через грибок, що пожирає рослини

Вони вже отримали плоди генетично модифікованого різновиду сорту Кавендіш (QCAV-4), які зовні та на смак нічим не відрізняються від звичних нам бананів. При цьому вони не схильні до впливу TR4.

Тепер виведений генетиками сорт має пройти перевірку в Управлінні харчових стандартів Австралії та Нової Зеландії. Тамтешні експерти ретельно досліджують його молекулярний та хімічний склад щодо можливої шкоди людському організму.

Підпишіться на Today.ua, щоб бути в курсі останніх новин:

На всебічне дослідження QCAV-4 може піти близько 9 місяців. Та якщо висновки експертів будуть позитивними, незабаром людство зможе вирощувати модифікований сорт Кавендіша у промислових масштабах. А наші нащадки знатимуть про смак банана не лише з переказів, але й з особистого досвіду.

Нагадаємо, банани – дуже корисні фрукти. Однак при деяких захворюваннях потрібно утриматися від їхнього вживання.

Головне