Today.ua

У Молдові переможниця виборів Майя Санду збирає Майдан - парламент урізав їй повноваження

У Молдові назріває свій Майдан. Президент республіки Майя Санду, яка нещодавно перемогла на президентських виборах свого суперника Ігоря Додона, закликає народ вийти на акцію протесту в неділю, 6 грудня.

Здавалося б, заклик до протесту з вуст офіційної переможниці виборів - це нонсенс. Однак у Санду з'явилися на це причини. Новообрана глава держави закликала народ вийти на площу, щоб вимагати розпуску парламенту і проведення нових парламентських виборів. Президент зважилася на такий крок після рішень, які прийняв учора парламент республіки. Парламент на своєму засіданні урізав повноваження президента. Депутати підпорядкували собі Службу інформації та безпеки. Депутати також підтримали в першому читанні законопроект про статус російської мови та проголосували за повернення на телебачення Молдови російського контенту.

Майя Санду, в свою чергу, назвала цей демарш законодавчого органу спробою захоплення влади.

"Те, що сьогодні відбулося в парламенті доводить, що там зібралася група злочинців. Цей парламент має бути розпущений. У неділю ми вийдемо на площу Великих національних зборів, щоб розповісти їм, що думає народ", - заявила Санду.

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський привітав Майю Санду ще до оголошення офіційних результатів виборів. Він також запросив свою нову колегу відвідати з візитом Київ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ