Today.ua

Ранковий раціон: що не варто їсти натщесерце і які продукти краще підійдуть на сніданок

Продукти, які ми вживаємо протягом дня, можуть не тільки наситити нас і забезпечити корисними речовинами, але й нашкодити нашому організму. Причому в різний час доби один і той же продукт може сприйматися нашим організмом по-різному. Розглянемо, які з продуктів не варто їсти вранці натщесерце, а яким краще віддати перевагу.

Продукти, які краще не їсти натщесерце

Бутерброд з ковбасою

В бутерброді з ковбасою користі немає ніякої. Зате відразу міститься величезна доза жирів, які повинен переробляти наш організм, який ще не прокинувся. Якщо вже так хочете на сніданок бутерброд, зробіть його максимально корисним: із цільнозернового хліба з сиром або якою-небудь зеленню.

Продукти з м'яса: сосиски, ковбаси, бекон, копченості, паштети

ВООЗ віднесла продукти з переробленого м'яса до потенційних канцерогенів і прирівняла ризик від вживання таких продуктів до ризику від куріння. Тому постарайтеся обмежити вживання таких продуктів 50 грамами на добу.

Апельсини

При всій їхній користі і смаку, апельсини теж не варто вживати натщесерце. Вони можуть викликати гастрит або алергію. Те ж саме стосується апельсинового фрешу. Якщо ви вранці любите випити склянку свіжовичавленого апельсинового соку, то спочатку з'їжте хоча би трохи вівсянки.

Банани

Через те, що в бананах міститься багато магнію, вони можуть порушити кальцієво-магнієвий баланс в нашому організмі і спровокувати серцево-судинні захворювання. Тому натщесерце їх є теж не варто.

Сирі овочі

Капусту, огірки, паприку не варто їсти через те, що вони можуть викликати подразнення слизової оболонки шлунка. А це може призвести до гастриту або навіть виразки.

Холодні напої

Вранці краще пити щось тепле, адже саме підігріті напої краще запускають після сну систему травлення.

Солодощі

На солодощі теж не варто налягати з самого ранку, тому що наша підшлункова залоза не в змозі з ночі виробити багато інсуліну, щоби нормально розщеплювати цукор. Це змушує її працювати з підвищеним навантаженням.

Кава

Виявляється, стереотип "кава в ліжко", що міцно в'ївся у нашу свідомість, теж небезпечний для здоров'я. Кава на голодний шлунок завдає удару по його слизовій оболонці і може спровокувати гастрит.

Часник, копченості та консерви

Консерви і копченості шкідливі для нашого організму не лише на сніданок, але і в будь який інший час доби. Що стосується часнику, то він дуже корисний для організму, проте натщесерце його вживати не варто, тому що він може викликати гастроспазм.

Продукти, які найкраще вживати на сніданок

Вода або трав'яний чай

Так-так, починати свій день потрібно з 1-2 склянок чистої теплої води або трав'яного чаю, бо за ніч наш організм втрачає близько одного літра рідини, без якої нам ніяк. Тому натщесерце обов'язково потрібно пити воду.

Яйця

Яйця – незамінне джерело тваринного білка, а також заліза і вітаміну А, без яких організму не прожити ніяк. До того ж вони дають відчуття насичення, і дозволяють довго не згадувати про їжу. Так ми споживемо менше калорій.

Каші

Каші – це джерело вуглеводів та мікроелементів для нашого організму. Завдяки тому, що це складні вуглеводи, вони довго розщеплюються, і є прекрасним "паливом" для організму, здатним тривалий час підживлювати його енергією. Тому для фігури каші – саме те.

Цільнозерновий житній хліб

В такому хлібі, на відміну від білих борошняних виробів, випечених із пшеничного борошна вищого сорту, міститься багато корисних речовин.

Сир

В сирі містяться необхідні нам кальцій і білок. Він чудово поєднується і на смак, і за легкістю засвоєння із зеленню, овочами та кислими фруктами.

Кефір або йогурт

Ці молочні продукти, як і сир, містять кальцій та білок. Вони стимулюють роботу системи травлення, а також підвищують імунітет, що особливо важливо тепер, у час епідемії.

М'ясо курки

Куряче м'ясо у вареному вигляді ідеально підійде для сніданку. Воно містить зовсім мало жирів і вуглеводів, зате є безцінним джерелом тваринного білка.

Мед

Мед – справжнє природне джерело корисних речовин. Про його користь написано стільки, що, мабуть, повторюватися не варто. Він хороший як приправа до сиру, мюслі, каш, млинців. Ложечка меду зарядить вас енергією надовго і зміцнить здатність вашого організму протистояти хвороботворним бактеріям.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, які продукти не варто готувати в мультиварці, бо вони повністю втратять свій смак.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ