Незважаючи на погодні гойдалки, весна дедалі впевненіше входить у свої права, і сезон шашликів дедалі ближче. Звісно, війна внесла жорсткі корективи в життєвий уклад кожного українця, але все ж таки вилазка на природу – найкраща терапія від стресу, в якому ми прожили цю зиму. І тут найголовніше – не зіпсувати головної страви. Знавці виділили 5 найпоширеніших помилок у приготуванні шашлику.
Про те, як правильно підійти до цього процесу, і чого слід уникати при приготуванні шашлику, пише obozrevatel.
Неправильний вибір м'яса
В Україні найчастіше для шашлику обирають свиняче м'ясо. Однак треба пам'ятати, що далеко не усяка свинина підходить для цієї страви. Щоб зі свинячого м'яса вийшов класний шашлик, воно має відповідати таким критеріям:
- має бути свіжим. Краще, якщо це м'ясо жодного разу не заморожували. Заморожене м'ясо буде жорстким і не таким смачним;
- м'ясо має бути з молодої тварини;
- воно має бути взяте з лопатки або шиї свині. Там воно найніжніше.
Не такий маринад
Свіже молоде м'ясо не потрібно замочувати в оцті, поливати соком лимона або соком ківі. Вони й так м'яке. А непотрібна кислота може лише зіпсувати смак продукту. Для хорошого м'яса підходить класика із трьох компонентів: цибулі, солі та перцю. Це все - більше нічого не потрібно.
Популярні зараз
Рада підтримала автоматизований арешт депозитів боржників
Раніше Бундесверу: Україна отримала німецькі армійські машини Caracal
Поливання м'яса маринадом під час приготування шашлику
М'ясу достатнього того, що воно побуло в маринаді перед приготуванням. Далі його вже нічим поливати не треба. Ба більше, при поливі маринадом під час приготування виходить ефект, протилежний очікуваному: м'ясо стає жорстким і підгорілим через маринад, який на ньому випаровується і підгоряє. Водночас, воно ще й нерівномірно прожарюється на вугіллі і може місцями вийти сирим.
Приготування шашлику на одному шампурі з овочами
Мабуть, це найпоширеніша помилка. Щоб м'ясо добре просмажилося та одночасно не засохло, залишилося соковитим, його потрібно щільно нанизувати на шампур. Між шматочками не має бути зазорів. А отже, на одному шампурі з шашликом – не місце кільцям цибулі, болгарському перцю, баклажанам або помідорам. Овочі спечуться набагато швидше, ніж м'ясо, і почнуть підгоряти. Зрештою, овочі згорять, м'ясо також підгорить і пересохне, і ви не отримаєте ані смачних овочів, ані соковитого шашлику. Отже, ці компоненти вашої майбутньої трапези краще готувати окремо. А вже потім можна готові овочі покласти на одному блюді із м'ясом.
Поєднання непоєднуваного
Маринад із цибулі, солі та перцю – це, звичайно, класика. Однак багато хто все ж любить додати до шашлику складнішу палітру смаків. Знавці процесу радять звернути увагу на зіру та корицю. Вони додадуть м'ясу неповторний аромат. Ну, а для смакового різномаїття радять використовувати сливи або яблука. Вони також здатні освіжити смак та надати йому неповторних ноток.
До речі, якщо ви не є шанувальником свинини, то можна приготувати шашлик з індички в маринаді з квасу. Звучить інтригуюче, а на смак – пальчики оближете.