Today.ua

Президент Угорщини у відчаї звернувся до Зеленського: українське сміття затоплює Угорщину

Президент Угорщини Янош Адер днями змушений був звернутися до свого українського і румунського колег через складну екологічну ситуацію на річках Тиса і Сомеш, що протікають як в Угорщині, так і в сусідніх державах. У зв'язку з цим угорський президент змушений був написати листа українському та румунському гарантам, повідомляє hvylya, посилаючись на угорське видання index.

Останнім часом через рясні дощі, які пройшли на заході Європи, річки Сомеш і Тиса принесли в Угорщину із сусідніх країн купи сміття. Причому його виявилося так багато, що це сміття вже не тільки не естетично виглядає, але й стало погрожувати екологічному стану річок, а також риболовному промислу на них, йдеться в листі угорського гаранта, адресованому Володимиру Зеленському та Клаусу Йоханнису. Він пише, що угорські механізми вже не в змозі впоратися із забрудненням річок. Тому проблему потрібно вирішувати спільними зусиллями. А заодно угорський гарант нагадує сусідам, що тут взагалі-то Європа.

"Це явище не відповідає високим європейським стандартам, і подолати його наслідки ми зможемо тільки спільними зусиллями. Прошу звернути увагу на цю проблему і посприяти її виправленню", - пише угорський лідер.

З середини червня угорськими службами було організовано збір та вивезення сміття з поверхні річок Сомеш і Тиса. Із Сомеша було виловлено та вивезено 846 кубометрів відходів, із Тиси – 938 кубометрів. Все – через те, що в Україні і Румунії чомусь ототожнюють річку зі сміттєвим полігоном і викидають туди все, що стало не потрібним.

При цьому Янош Адер також підкреслює в своєму листі, що уряд Угорщини вже порушував цю проблему перед владою сусідніх країн. Проте жодних висновків вони не зробили: українські і румунські "європейці" продовжують скидати у річки всілякий непотріб.

Нагадаємо, українські екологи відзначають, що після карантину стан довкілля в нашій країні, як ні парадоксально, погіршився. Причина в тому, що на період карантину заборонені були будь-які екологічні інспекції, і багато підприємств безперервного циклу безсоромно цим користувалися, скидаючи в річки неочищені стоки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ