Today.ua

За ціною заморських: економісти сурмлять про майбутнє подорожчання овочів в Україні

В Україні, вже до кінця літа, істотно подорожчають овочі. Особливо може зрости в ціні картопля. Такий невтішний прогноз озвучив виданню golos.ua економіст Олег Пендзін.

Зараз, каже Олег Пендзін, спостерігається сезонне здешевлення овочів. Такий процес відбувається щороку, і триватиме він до самого початку масового збору врожаю. Ось тоді вони можуть або ще подешевшати, або вирости в ціні.

У цьому році, ймовірно, все піде за другим сценарієм. Усе – через повені в західній Україні. Адже через повінь там пропала більша частина врожаю у фермерських господарствах та на присадибних ділянках. Водночас, площа посадки овочевих культур скоротилася і на сході України. Там в плани аграріїв втрутився карантин. Вони не змогли в умовах карантину засадити овочами заплановані площі.

Природно, ці два чинники сильний вплинуть на ринок. І, цілком природно, овочі зростуть у ціні. У першу чергу це стосуватиметься другого хліба українців – картоплі.

"В принципі це стосується й інших овочів через затоплення на заході України", - підсумував Пендзін.

Раніше він уже розповідав, що овочі дорожчатимуть через скорочення числа ринків. Деякі ринки не зможуть дотриматися суворих вимог карантину і будуть змушені закритися. А тим, які вистоять, доведеться витратити чималі суми на забезпечення всіх карантинних норм. Тому вони будуть змушені підняти вартість своїх послуг. Відповідно, і дрібні оптовики, які на них торгують, теж піднімуть ціну на свій товар.

У той же час в супермаркетах вітчизняних овочів по суті немає і не передбачається. Там закуповують овочі лише у великих оптовиків, а це майже сто відсотків – закордонні постачальники. І зрозуміло, що картопля з Єгипту дешевою не може бути.

До речі, не так давно в єгипетській картоплі українська служба фітосанітарного контролю виявила карантинного шкідника – картопляну міль. Довелося відправити нащадкам фараонів весь їхній вантаж назад - з привітом від української служби фітосанітарного контролю.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ