Today.ua

Медузи атакують: що робити, якщо вас ужалив отруйний морський мешканець

З медузами, мабуть, доводилося стикатися кожному, хто хоч раз бував на морі. Ці загадкові і красиві створіння схожі на ліхтарики, розкидані по воді. Однак незважаючи на зовнішню красу медузи, зустріч із нею може обернутися неприємністю. Іноді навіть - великою.

Опіки, залишені медузами на тілі людини, гояться дуже повільно. А в деяких випадках вони можуть навіть викликати шок. Тим часом, цьогоріч році медузи були помічені не тільки в морській воді, але й у прісних водах Дніпра.

Чим же небезпечний опік медузи

Насамперед потрібно знати, що види медуз, які мешкають в Чорному і Середземному морях, не жалять людей смертельно. Однак їхні опіки можуть викликати тривалий розлад здоров'я, інформує 24 канал.

Найбільш небезпечні жала медуз для літніх людей і маленьких дітей, а також для людей, що мають проблеми з серцем. Найгостріше можуть реагувати на опіки цих істот діти у віці до 3 років. У них можуть виникнути судоми, сильні набряки, а в деяких випадках навіть все може скінчитись летально.

Симптоми опіку медузи

Різні люди на опіки медуз реагують по-різному. У одних, вже через кілька годин після опіку і сліду не залишається, а в інших він не проходить роками. Буває, що він викликає головний біль, нудоту, судоми і больовий шок. У деяких людей після цього виникає алергія на морепродукти.

Перша допомога потерпілому від опіку медузи

Чого не можна робити при опіку медузи

У деяких випадках доводиться звернутися за допомогою до медиків

Нагадаємо, віднедавна медуз стали помічати і в акваторії Дніпра. Це – єдиний вид прісноводних медуз, які раніше жили лише в басейні Амазонки. А зараз ось добралися і до головної української водної артерії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ