Ліниві біляші – страва, яке не потребуватиме від вас багатогодинного стояння на кухні. Водночас, завдяки соковитому ніжному смаку, вона стане однією з улюблених для вашої родини. Такі біляші доволі прості в приготуванні і вимагають набагато менше часу, ніж біляші традиційні. Отже, приступаємо до приготування.
Інгредієнти:
- яловичий фарш — 500 грамів (можна успішно спробувати і з іншим, просто в класичному рецепті він яловичий – очевидно через те, що страва прийшла зі східної кухні, де переважає іслам);
- борошно — 350 грамів;
- кефір (обов'язково кислий, 2,5% жирності мінімум) — 450 грамів;
- 1 велика цибулина;
- 3-4 великих зубчики часнику;
- рослинна олія;
- сіль за смаком (орієнтовно 1,5 чайної ложки);
- 1 чайна ложка соди;
- чорний перець за смаком.
Готуємо начинку
Цибулю і часник подрібнюємо та розбиваємо в пюреподібну кашку будь-яким доступним способом. Найкраще, звичайно, скористатися блендером, проте можна і на м'ясорубці або тертці. Додаємо отриману кашку в підготовлений фарш і гарненько все перемішуємо.
Готуємо тісто
Будемо замішувати тісто на кефірі. Він повинен бути не холодним, а кімнатної температури. Додаємо в кефір сіль і соду (сіль можна не всю відразу) і ретельно збиваємо – так, щоб на кефірі утворилася піна.
Просіяне борошно додаємо в кефір – не все відразу, а порціями, щоби все добре розмішати до однорідної маси. У результаті має вийти липке тісто середньої густоти.
З'єднуємо тісто і фарш
Розмішуємо все так, щоби фарш розподілився по тісту рівномірно.
Приступаємо до смаження
Змочуємо Руки у воді, щоб заготовки біляшів менше до них прилипали. Формуємо руками коржі з отриманої суміші і відправляємо їх по черзі на сковорідку з розігрітою олією. Олії потрібно стільки, щоби біляші були в неї занурені на половину своєї товщини.
Обсмажуємо їх із двох боків, поки вони не стануть рум'яними.
Можна подавати на стіл
Такі соковиті біляші можна їсти і без будь-яких додаткових продуктів. Однак зі сметаною буде ще смачніше. А якщо ви хочете вразити своїх домашніх повним смаковим нокаутом, можна приготувати соус на основі сметани, змішавши її з будь-якою дрібно нарубаною зеленню.
Такі біляші можна також запекти в духовці, якщо ви не любите смаженого.
Ще можна порадувати своїх домашніх омлетом у тонкому лаваші. У такій страві завжди є варіативна складова, і це робить її практично універсальною.