Огірок – мабуть, найдемократичніший і найбільш універсальний з овочів. І якщо з іншими овочами можуть бути застереження, і не всім вони підходять, то огірок завжди вважався прийнятним для усіх. Та й яке застілля, хоч святкове, хоч буденне, обходиться без огірочка. Його їдять свіжим, маринованим і квашеним. Його включають до складу багатьох салатів і рекомендують тим, хто дотримується дієти. І все ж, як з'ясувалося, огірок не такий нешкідливий, як багато хто вважає. У лікарів є для нас "огіркові" застереження.
Весняні огірочки напхані нітратами
Огірочки, які нам щедро пропонують магазини навесні, містять у собі чимало різної "хімії". Адже виробники зацікавлені в їхньому швидшому зростанні ы дозріванні. А тому й напихають рослини різними стимуляторами, аби ті швидше плодоносили. Тому при всій красі такого огірка, його потрібно їсти не лише без шкірки, але і ще й зняти з нього по 1-2 сантиметри товщини від поверхні, залишаючи для їжі лише тонкий стрижень.
Огірок провокує гастрит
Так, огірки на 97% складаються з води. Однак решта 3% - це інші речовини. Тому свіжі огірки можуть провокувати у людини підвищену кислотність шлунка і викликати напад гастриту. Вони також небажані для людей, в яких є зарубцьована виразка. Тому, якщо у вас є проблеми зі шлунково-кишковим трактом, то краще до огірків, особливо свіжих, ставитися з обережністю.
Огірки небажані при проблемах зі щитовидкою
У складі огірка доволі багато йоду. Тому люди з дисфункцією щитовидної залози ризикують посилити негативні прояви розлади щитовидної залози. Огірки можуть спровокувати набряки, а внаслідок цього – проблеми із серцем. Найбільш шкідливі для хворої щитовидки мариновані огірки.
Огірки неприйнятні при годуванні грудьми
Огірки, з'їдені мамою, можуть викликати розлад шлунку і напади шлункової кольки у малюка. Том мамам, які годують дітей, також небажано налягати на свіжі огірочки.
Нагадаємо, ми розповідали також про приправи, якими не варто зловживати. Надмірне захоплення ними може спровокувати деякі захворювання або навіть припадки.