Today.ua

Яка доза алкоголю є безпечною для здоров'я людини?

Алкоголь вважається вселенським злом. Але не самі спиртні напої як такі викликали подібне ставлення, а дози, в яких люди їх вживають. Деякі й зовсім не знають міри під час святкових посиденьок. Скільки можна пити спиртного, щоб не завдати шкоди своєму здоров'ю?

За умовну одиницю лікарі беруть 10 мл етанолу при розрахунку впливу спиртного на організм людини. У різних країнах безпечними вважаються різні кількості. Так, у США вони рівні 190 мілілітрів на тиждень для чоловіків і вдвічі менше для представниць прекрасної статі. У Великобританії норма дорівнює 14 одиниць у сім днів.

У багатьох країнах Європи для чоловіків допустиме вживання пляшки вина в тиждень або чарки горілки двічі на добу: таким чином, організм отримує не більше 18-ти відсотків спирту. Для жінок норми нижче. В тиждень можна випивати два келихи вина 13-ти градусної міцності або один келих шампанського. Чим більше доза, тим вище ризик отримання різних захворювань.

Щоб розуміти, яка доза для вас є безпечною, проведіть прості розрахунки. У 150-ти мілілітрах сухого вина присутній 100 мілілітрів чистого спирту. Така ж кількість етанолу міститься в 30 мілілітрах горілки хорошої якості. Якщо вжити вміст однієї пляшки горілки об'ємом 0,7 літра, то можна вдвічі перевищити тижневу норму спиртного.

Перш ніж вживати спиртне, переконайтеся, що у вас немає протипоказань. Дізнайтеся про те, кому ніколи не можна вживати алкоголь, прочитавши наш матеріал.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ