Today.ua

Гречка для нашого організму: користь чи шкода

Гречка – мабуть, найбільш поширена і найпопулярніша в нашому народі крупа. Її можна зустріти в меню усіх громадян: і в тих, хто намагається протягнути від зарплати до зарплати, і в тих, хто навіть не знає, що і скільки коштує. Тим не менш, гречку поважають усі. І, як стверджують медики, є за що. Адже в цій простакуватій і звичній нам крупі міститься маса корисних речовин.

Користь гречаної крупи

У гречаної крупи невисока калорійність. І водночас вона містить рослинні білки, які дуже легко і швидко засвоюються нашим організмом, що дає відчуття насичення. Саме тому гречку так люблять усі, хто сидить на дієті, а також спортсмени, що стежать за своєю вагою.

У гречаній крупі повно мінеральних речовин. Вона містить залізо, цинк, мідь, фосфор, магній. Всі ці речовини незамінні для нормального складу крові. Завдяки високому вмісту заліза ця крупа незамінна в меню людей, які мають знижений гемоглобін. Вона також дуже корисна тим, хто страждає на алергію.

Гречка також багата крохмалем і клітковиною, що робить її прекрасним "чистильником" організму і сприяє роботі травної системи.

Добре впливає вона і на наші судини. Гречка знижує тиск, сприяє відновленню життєвих сил і навіть благотворно позначається на чоловічій потенції.

До складу гречаної крупи також входить рутин – речовина, що захищає нашу шкіру від старіння і згубного впливу сонячних променів.

До того ж вона є джерелом вітамінів групи В, які незамінні для нашого волосся і нігтів.

Можлива шкода від гречки

Водночас гречана крупа може завдати організму і шкоди. Хоча перелік такого шкідливого впливу гречки доволі обмежений. І йдеться, радше, не так про шкоду, як про невміле використання крупи.

Погано проварені зерна гречки можуть викликати розлад шлунку. Ну, тут вже не так гречка винна, як ми самі.

Через те, що гречка здійснює гіпотонічній вплив, її не рекомендують людям зі зниженим тиском. Не бажано на неї також налягати людям із хворобами нирок і цукровим діабетом.

Обережно також потрібно їсти улюблену багатьма гречану кашу з молоком. Таке поєднання може призвести до нетравлення шлунку. І все через те, що ці два продукта засвоюються за допомогою різних ферментів. Через це може виникнути дисбаланс.

Ну і, мабуть, не варто нагадувати про те, що гречану крупу, як і всяку іншу, потрібно вживати тільки в свіжому вигляді. Тому не варто влаштовувати вдома поклади гречки. Адже при тривалому зберіганні в ній заводиться всіляка живність. І якщо ви не є шанувальником страв із такими екзотичними включеннями, то таку крупу доведеться викинути.

Утім, створити поклади гречки сьогодні по кишені хіба що заможним людям. У зв'язку з карантином гречана крупа злетіла в ціні в півтора, а подекуди і в два рази.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ