Today.ua

Зеленський зі “слугами“ повернуть високим чиновникам високі зарплати

Президент Зеленський та його "слуги" вважають, що українські топ-чиновники, як ніхто інший, сьогодні мають потребу у грошах. Виявилося, що саме вони, а не якісь там медики, стоять на передньому краї боротьби з коронавірусом. Інакше нічим не пояснити, що Рада вже цього тижня готується розглянути законопроект № 3708, який передбачає зняття "карантинних" обмежень на зарплату топ-чиновників – суддів, прокурорів, депутатів і держслужбовців.

Йдеться саме про топових чиновників, а не про тих, хто задовольняється скромною платнею держслужбовця. Адже далеко не в усіх зарплата перевищувала 47 тисяч. Саме такою величиною, в десять мінімальних зарплат, було вирішено обмежити верхній розмір виплат чиновникам високого рівня на період карантину.

Карантин в Україні ще не скінчився, проте чиновники вже нарікають, що не можуть більше терпіти жебрацьке існування на таку платню. А то, не дай Боже, доведеться згадати про хабарі та інші спокуси, на які раніше любили грішити можновладці.

Щоб у високих чиновників не виникало такої спокуси, депутати підготували законопроект, який скасовує обмеження по зарплатах високопоставлених держслужбовців.

Причому, як зазначив в ефірі одного з телеканалів політолог Валерій Клочок, до законопроекту додається просто геніальна за своїм змістом пояснювальна записка. Там, зокрема, зазначено, що прийняття цього законопроекту сприятиме ефективній та своєчасній роботі законодавчої, судової влади, а також правоохоронної системи. Виявляється, цим людям стало дуже важко працювати з такими маленькими зарплатами, та ще й в умовах пандемії коронавіруса. (От цікаво, якби зараз пандемії не було, їм було би простіше працювати з такими зарплатами?).

Можна припустити, що через свої жебрацькі зарплати прокурори і судді змушені ночами підробляти вантажниками в продуктових супермаркетах, аби хоч якось прогодувати свою сім'ю. А вранці, нанюхавшись запаморочливих ароматів недоступних розвантажених ними делікатесів, вони вдягаються в мантії і йдуть вершити людські долі. Не дивно, що думка про хабар так і свердлить знавіснілий від голоду мозок.

Та, як виявилося, їм доведеться поголодувати на свої жалюгідні 47 тисяч ще якийсь час. Парламент мав сьогодні розглянути законопроект №3708, однак президент Володимир Зеленський направив у Раду листа з проханням вилучити цей законопроект, а також деякі інші документи, з порядку денного.

Коли Рада його розгляне, невідомо. За словами спікера Дмитра Разумкова, він є в планах цього тижня, однак це не означає, що його цього тижня розглядатимуть.

А тим часом, вже з першого вересня українцям обіцяють підняти мінімальну зарплату до 5 тисяч гривень. Теж, мабуть, задобрюють народ, щоби про роботу думав, а не спокушався на ліві гроші.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ