Today.ua

Західна Україна на межі нових затоплень: які області під загрозою

На Західній Україні зросла загроза нових затоплень, повідомили в прес-службі ДСНС. Протягом дня, в четвер, 25 червня 2020 р, продовжується формування високого дощового паводку на річках Дністер, Тиса і Прут. Рівень води зросте на 0,1-0,7 м над рівнями, зафіксованими вранці о 8.00 24 червня. Вірогідні затоплення заплав, пасовищ і сіножатей біля смт Любешів.

За даними рятувальників, погіршення погодних умов у Львівській області загрожує затопленнями в двох районах.

У Державній службі з надзвичайних ситуацій попередили, що якщо зливові дощі відновляться, то в гірських районах України утворюватимуться потужні селеві потоки, що несе серйозну небезпеку для населених пунктів і сільгоспугідь, розташованих на схилах гір.

[embed]https://www.instagram.com/p/CB0hWewIdcl/[/embed]

На Дністровському водосховищі вирішено підвищити базисний середньодобовий скид з Дністровської ГЕС. Однак це призведе до того, що рівень води в річці може піднятися і затопити прирічкові ділянки в області міст Могилів-Подільський, Ямпіль та інших населених пунктів Вінницької області.

Погодні зміни також призвели до того, що на Прикарпатті змістився епіцентр паводку. У зоні стихійного лиха виявилися ще кілька населених пунктів. Деякі будинки в Івано-Франківській Області опинилися відрізаними від сполучення.

«Епіцентр негоди сьогодні Петрилів. Там піднявся рівень води у Дністрі в районі Нижновского мосту. Підтоплюються села Нижнов, Золота Липа, Новосілка і Петрилів. Там є частина будинків, які відрізані від сполучення», - повідомив начальник управління ДСНС в Івано-Франківській області Володимир Чернецький. Доставка гуманітарних вантажів буде здійснюватися за допомогою вертольотів.

Прикарпаття, як повідомляють синоптики, ще кілька днів залишиться у владі дощового циклону. Сонце жителі даного регіону побачать тільки в перших числах липня. У зв'язку з цим, повені будуть тільки наростати в найближчі дні.

В цілому по Україні, інтенсивні опади, що обрушилися на західні регіони 22 червня, призвели до сильних паводків в Чернівецькій, Івано-Франківській, Закарпатській, Львівській та Тернопільській областях. Підтоплені сотні населених пунктів, зруйновано будинки, мости, греблі. Сотні людей змушені були евакуюватися, повідомлялося про кількох загиблих.

Нагадаємо, раніше міністр МВС Арсен Аваков показав фото масштабів катастрофи. Західна Україна йде під воду, місцеві мешканці звинувачують у всьому бездумну вирубку лісів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ