Today.ua

ЗНО 2020 із підступом: як в МОН схитрували, щоб «відсіяти слабких»

Зовнішнє незалежне оцінювання не позбавлене маніпуляцій. В українському центрі оцінювання якості освіти зізналися, що навмисне використовували в завданнях тесту з української мови і літератури твір, якого немає в шкільних програмах.

Співробітники Центру не посоромилися відкрито визнати, що такий підступ було зроблено навмисне, щоб відсіяти слабких студентів.

У 2020-му році в зошиті сертифікаційної роботи з української мови і літератури основної сесії ЗНО у частини 2 «Українська література» вміщено кілька завдань по незнайомому для випускників шкіл поетичному твору, що не входить в загальноосвітню програму. Номери завдань - 49-53.

У Центрі оцінювання якості освіти пояснили, що за допомогою подібних завдань до ЗНО здійснюють не тільки перевірку знань і умінь абітурієнтів, але і перевіряють придбані ними за час навчання в школі вміння застосовувати отримані навички при роботі з текстами, які не входять у шкільну програму.

Крім того, як повідомили в Міністерстві освіти і науки України, у 2020-му році було прийнято рішення знизити поріг тесту ЗНО з математики. Тепер діти, які набрали 9 балів за результатами тестування зможуть вступати у навчальні заклади. З фізики поріг становить 12 балів.

Зазначимо, раніше в.о. міністра освіти України Сергій Шкарлет висловив обурення через те, що під час вступної кампанії вага шкільного атестату незначна. На думку чиновника, в цьому випадку дітям школа взагалі не потрібна, оскільки вони вивчають тільки ті предмети, які їм потрібні для здачі ЗНО.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ