Today.ua

Влада Киргизстану погодилася з протестувальниками: результати виборів скасували, що далі

Масштабні зіткнення демонстрантів з силовиками в Киргизстані, схоже, серйозно налякали уряд держави. Ще до оголошення реальних результатів щойно проведених парламентських виборів в країні визнали недійсними. Член ЦВК Киргизстану Гульнара Джурабаєва повідомила, що на порядку денному стоїть питання про саморозпуск парламенту.

За словами Джурабаєвої, минула виборча кампанія повністю дискредитувала владні структури держави, тому вона вважає найбільш правильним рішенням дострокове складення повноважень.

До чого призведе ситуація, що склалася в Киргизстані, поки не ясно. Експерти говорять про політичну кризу, яка виникла на тлі загального занепаду в економіці і розвитку країни.

Відзначимо, що в акції протесту після оголошення даних екзитполів за результатами щойно проведених парламентських виборів взяли участь кілька тисяч чоловік. Обурені люди прийшли на площу Ала-Тоо в Бішкеку і влаштували сутички з силовиками. В ході протестів демонстранти захопили Білий дім, мерію Бішкека, громадський телеканал КТРК і будівлю Держкомітету національної безпеки Киргизстану. Після цього спецназ заявив про перехід на бік демонстрантів.

Мітингувальники звільнили з-під варти засудженого на 11 років екс-президента Киргизстану Алмазбека Атамбаєва, якого звинувачували в незаконному звільненні кримінального авторитета. Також з в'язниці завдяки протестувальникам вийшли колишній прем'єр Республіки Сепар Ісаков і колишній депутат Садиров Жапаров.

Раніше президент Киргизстану Сооронбай Жеєнбеков заявив про спробу держперевороту в країні і звернувся до лідерів політичних сил, що відправили своїх прихильників на вулиці Бішкека творити безчинства.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ