Today.ua

В Україні продають «технічну» картоплю: чим небезпечні такі овочі для здоров'я

Дефіцит місцевої картоплі в Україні заповнили завезеною з Європи. Але більшість сортів імпортного овоча називають «технічними». Що це за коренеплоди і чи можна вживати їх у їжу, розповіли фахівці.

У світі так звані «технічні» сорти картоплі вирощують для приготування чіпсів і картоплі-фрі. Оскільки виробництво хрустких закусок з картоплі в країнах ЄС під час карантину зупинилося, то незатребувані тонни коренеплодів з радістю продали Україні.

Для нашого споживача такі овочі є новинкою, причому лякаючою. Мало кому хочеться ласувати «технічною» їжею. Тим не менш, експерти стверджують, що європейська картопля цілком їстівна, і боятися її купувати не потрібно. Термін «технічний» дійсно існує, але він не означає, що коренеплоди не можна їсти.

Сорти картоплі в світі ділять на чотири групи: кормові, технічні, універсальні і столові.

Столові використовуються для приготування їжі, кормовими годують тварин, технічні містять дуже багато крохмалю, вони найчастіше йдуть на виробництво снеків, фрі, чіпсів, спирту, пюре швидкого приготування і картопляного крохмалю. Такий овоч є їстівним, довго зберігається і має презентабельний вигляд.

Особливо годиться така картопля для смаження і запікання, а ось для варіння не дуже, оскільки вона не розварюється.

Нагадаємо, раніше стало відомо, що в Україні очікується різке подорожчання гречки. Скільки коштуватиме крупа найближчим часом?

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ