Дефіцит місцевої картоплі в Україні заповнили завезеною з Європи. Але більшість сортів імпортного овоча називають «технічними». Що це за коренеплоди і чи можна вживати їх у їжу, розповіли фахівці.
У світі так звані «технічні» сорти картоплі вирощують для приготування чіпсів і картоплі-фрі. Оскільки виробництво хрустких закусок з картоплі в країнах ЄС під час карантину зупинилося, то незатребувані тонни коренеплодів з радістю продали Україні.
Для нашого споживача такі овочі є новинкою, причому лякаючою. Мало кому хочеться ласувати «технічною» їжею. Тим не менш, експерти стверджують, що європейська картопля цілком їстівна, і боятися її купувати не потрібно. Термін «технічний» дійсно існує, але він не означає, що коренеплоди не можна їсти.
Столові використовуються для приготування їжі, кормовими годують тварин, технічні містять дуже багато крохмалю, вони найчастіше йдуть на виробництво снеків, фрі, чіпсів, спирту, пюре швидкого приготування і картопляного крохмалю. Такий овоч є їстівним, довго зберігається і має презентабельний вигляд.
Особливо годиться така картопля для смаження і запікання, а ось для варіння не дуже, оскільки вона не розварюється.
Нагадаємо, раніше стало відомо, що в Україні очікується різке подорожчання гречки. Скільки коштуватиме крупа найближчим часом?