Today.ua

Саморобні маски теж ефективні: у ВООЗ закликали носити “правильні“ тканинні пов'язки

Всесвітня організація охорони здоров'я змінила вимоги щодо носіння масок для зупинки пандемії коронавіруса. Якщо раніше закликали носити виключно медичні маски, то зараз експерти ВООЗ довели користь звичайних саморобних пов'язок.

Медична маска ефективна проти інфекції протягом кількох годин. Далі вона сама перетворюється в джерело зараження. Так стверджували раніше, додаючи, що немає сенсу носити в громадських місцях саморобні тканинні маски і будь-які інші подібні аксесуари, оскільки вони абсолютно не зупиняють коронавірус.

Однак, як стверджують у ВООЗ, лабораторні дослідження, а також досвід багатьох країн, де люди масово носили в умовах карантину як медичні, так і звичайні тканинні маски, показали, що останні теж не є марними. Головне, щоб даний аксесуар складався з трьох шарів тканини.

Щоб маска була дійсно ефективною, її зовнішній шар повинен бути виготовлений з поліестеру або будь-якого іншого неабсорбуючго матеріалу, інші два шари можуть бути бавовняними, вони будуть виконувати роль поглинача і фільтра. В результаті у вас вийде механічний бар'єр від коронавіруса.

Генеральний директор ВООЗ Тедрос Аданом Гебрейесус також додав, що тканинні маски необхідно регулярно чистити і носити, намагатися не поправляти їх брудними руками.

Нагадаємо, раніше в НАН України дали невтішний прогноз щодо того, коли можна буде зняти захисні маски.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ