Today.ua

Великдень 2020: істинний сенс свята, традиції та народні прикмети

Великдень у християнській культурі шанується, як «свято свят і торжество торжеств». Чудесне воскресіння Сина Божого в Православній церкві святкується 40 днів! Що означає слово «Пасха» (Великдень), які непорушні традиції свята, а також які народні прикмети припадають на 19 квітня 2020?

Слово «Пасха» має єврейське походження. У юдеїв це свято називається «Песах», що значить – «пройшов мимо». Це служить віруючим нагадуванням, що Всевишній обійшов стороною єврейські будинки.

В Православ'ї Воскресіння Христа шанують, як день торжества життя над смертю і як свідчення божественної всемогутності.

В день Великодня, після церковної служби люди починають вітати одне одного словами «Христос воскрес!», на що звучить відповідь «Во істину воскрес!»

На жаль, в 2020-му році в церкву краще не йти, оскільки епідемія коронавіруса в нашій країні досягла страхітливих масштабів. Але святкове богослужіння можна подивитися по телевізору.

Після завершення церковної служби прийнято розговлятися. Люди збираються всією сім'єю за обіднім столом, їдять крашанки та паски.

Великдень 2020: народні прикмети

Хліб буде рости так швидко, як біжить з паскою господар з храму до хати. Тому після церкви люди намагалися дуже швидко прийти додому.

Гроза на Великдень – до пізньої осені і посухи. Дощ без грому – до дощової весни.

19 квітня хмарна погода обіцяла прохолодне і дощове літо.

Мороз у цей день віщував рясні врожаї.

Нагадаємо, Великдень 2020 випав на період жорстких карантинних заходів в Україні. Люди знаходяться в умовах повної ізоляції. У зв'язку з цим ієрархи прийняли рішення про перенесення святкування Світлого Христового Воскресіння.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ