Щорічно «індекс Олів'є» дозволяє нам дізнатися, на скільки виріс показник інфляції в країні. Експерти порахували, чи зросла ціна на найпопулярніший новорічний салат і, якщо так, то як сильно. Також стало відомо, яким було зростання ціни на блюдо протягом останніх 4 років.
Для того, щоб розуміти зростання цін, береться за основу рецепт улюбленої всіма новорічної страви «Олів'є», напевно, що прикрашає стіл кожної української родини. Підсумовується вартість кожного інгредієнта і порівнюється з показниками минулого року.
Наприклад, щоб приготувати страву у 2019 році на сім'ю з шістьох осіб, господині знадобилося б 170 гривень. Однак в цьому році ця сума становить вже 190 гривень. А це означає, що результати дослідження «індексу Олів'є» виявилися невтішними, - ціна зросла на 11,7 відсотка в порівнянні з минулим роком.
Також не варто забувати, що сума може відрізнятися в залежності від регіонів. Найдорожче приготувати «Олів'є» обійдеться жителям західних і південних областей країни, а найдешевше продукти на Сході України.
Популярні зараз
Рада підтримала автоматизований арешт депозитів боржників
Раніше Бундесверу: Україна отримала німецькі армійські машини Caracal
За останній рік такі товари, як огірки, консервований горошок, зелена цибуля, сіль і морквина практично не виросли в ціні, на відміну від ковбаси, яєць, майонезу і картоплі.
За останні чотири роки ціна на салат «Олів'є» зросла з 83 гривень у 2017 році до 190 гривень у 2020-му.
Нагадаємо, стало відомо, яку суму українці готові витратити на подарунки до Нового року.