Today.ua

МОЗ попередив: кальянний дим шкодить

У Міністерстві охорони здоров'я України попереджають, що кальянний дим шкодить здоров'ю курців навіть більше, ніж сигаретний.

МОЗ зазначає, що дим від кальяну містить токсичні речовини, які можуть провокувати рак легенів та інші види раку, серцево-судинні, респіраторні та інші захворювання.

Головний лікар Київського міського центру здоров'я Отто Стойка пояснив, що "люди, які вживають кальян протягом півгодини години, отримують у десятки разів більше токсичних і канцерогенних речовин, ніж при курінні сигарет. Вони отримують велику дозу чадного газу, який викликає недолік кисню в організмі - гіпоксію. Часте куріння кальяну асоціюється з відпочинком з друзями і створює псевдокультуру, яка, на жаль, стала дуже поширеною у нашій країні ".

За словами генерального директора ДУ "Центр громадського здоров'я МОЗ України" Володимира Курпіта, в Україні у середньому 85 тисяч чоловік щорічно вмирають від хвороб, викликаних курінням.

Нагадаємо, в Україні набув чинності закон "Про обмеження місць куріння тютюнових виробів".

Відтепер у всіх громадських місцях забороняється куріння не тільки тютюнових виробів, а й кальянів і навіть електронних сигарет.

За недотримання норм нового закону власникам закладів загрожують штрафи на суму від однієї до десяти тисяч гривень.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ