Today.ua

Карантин під час другої хвилі COVID-19 буде іншим: що чекає українців восени

Друга хвиля епідемії COVID-19 очікується восени поточного року. Весь світ знає це, тому проводить підготовчі заходи вже зараз. Однак, якщо введуть карантин знову, то він буде істотно відрізнятися від того, що ми спостерігали навесні. Чому протиепідемічні заходи планується кардинально змінити?

За даними медичних експертів, ще не факт, що перша хвиля епідемії коронавіруса буде пройдена до 22 червня. Все буде залежати від динаміки поширення недуги. Що стосується другої хвилі, то вона, ймовірно, накриє світ вже до осені 2020 року. При цьому Україна готова знову ввести жорсткі карантинні заходи, які будуть суттєво відрізнятися від тих, що діяли навесні.

Вірусолог Алла Мироненко розповіла, що сплеск захворюваності, що спостерігається відразу після ослаблення карантину, можна легко пояснити. Кілька місяців люди просиділи вдома, в цей час у них не вироблявся імунітет до інфекцій. Як тільки карантин послабили, люди почали масово заражатися. У зв'язку з цим, вірусолог вважає, що маски носити українцям доведеться ще мінімум два роки, не забуваючи дотримуватися дистанції і захисної гігієни.

Жорсткий карантин і загальна самоізоляція дозволили медичній системі України переформатуватися таким чином, щоб вчасно відповідати на всі епідеміологічні виклики. В майбутньому, під час другої хвилі COVID-19, такий суворий карантин вже ніхто вводити не буде, оскільки у медустанов вже буде чим лікувати людей, а головне розуміння – як це робити.

Тим не менш, обов'язково будуть вводитися деякі обмеження, які дозволять зменшити контакти людей між собою і знизити тим самим захворюваність.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що епідемія коронавіруса в Україні пішла на спад. Статистика по областях вселяє позитивні настрої і сподівання, що карантин незабаром все-таки скасують.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ