Today.ua

Кабмін готує країну до військового стану: прийнято закон про комендантську годину і світломаскування

Дуже несподіваним питанням зайнялися в українському Кабміні у четвер, 8 липня 2020 р. Міністри прийняли постанову з метою забезпечення реалізації положень пункту 5 частини першої статті 8 Закону України «Про правовий режим воєнного стану». Йдеться про норми введення комендантської години в окремих регіонах України та про здійснення на цих територіях світломаскування.

Так, якщо на території якоїсь частини України буде оголошено воєнний стан, то введення комендантської години та встановлення спеціального режиму світломаскування буде здійснюватися згідно з прийнятим сьогодні Кабміном порядком заходів. Про це повідомило видання «Закон і Бізнес».

Відповідно до прийнятого документа, спецрежим світломаскування і комендантська година на території окремих регіонів буде вводитися за наказом військового командування або військової адміністрації (якщо вона буде створена до цього часу). Наказом військового командування буде призначений комендант, час і тривалість комендантської години, порядок руху транспорту, межі території введення воєнного стану, а також режим світломаскування.

Контролювати впровадження й дотримання режиму комендантської години буде здійснювати патруль під керівництвом коменданта.

У прийнятій Кабміном постанові зазначено, що спецрежим світломаскування і комендантську годину будуть запроваджуватися в окремих місцевостях лише за реальної загрози життю і безпеці населення.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Конституційний суд України може визнати незаконним введення карантинних обмежень в країні. Уряд в порушення Конституції обмежив права і свободи громадян держави, але навряд чи за це понесе покарання.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ