Today.ua

Де можна здати тест на COVID-19 для виходу із самоізоляції: рекомендації МОЗ

Для українців, які прибули в країну із-за кордону, гостро стоїть питання тривалої самоізоляції. У зв'язку з тим, що більшість з них абсолютно здорові і не є носіями COVID-19, існує необхідність пройти ПЛР-тестування.

Як це зробити, щоб отримати можливість достроково перервати режим самоізоляції, під час брифінгу розповів Міністр охорони здоров'я України Максим Степанов. За словами глави МОЗ, зовсім не обов'язково проходити тестування і здавати аналізи на коронавірус за місцем проживання. У нашій країні є багато лабораторій, які мають право проводити дані види тестувань.

Якщо людина прибула в Україну з країн «червоної» зони, де COVID-19 широко поширений, то їй необхідно здати тест на коронавірус, що в разі негативного результату дозволить не дотримуватися карантину і самоізоляції.

Список верифікованих лабораторій можна знайти на сайті Центру громадського здоров'я, створеного при Міністерстві охорони здоров'я України. Тест на COVID-19 можна пройти, за словами міністра, в будь-який з них, без прив'язки до місця реєстрації. Простіше всього це зробити в першу добу після прибуття в Україну, підкреслив Максим Степанов.

Зазначимо, що відповідні лабораторії є в кожній області України. Приміром, у Києві пройти тестування можна в будь-який з 22 лабораторій. Тоді як в деяких областях є лише одна лабораторія – в Кропивницькій, Сумській, Черкаській, Тернопільській та Запорізькій. В інших регіонах України верифікацію отримали від двох і більше лабораторій.

На сьогоднішній день, як повідомив на брифінгу глава МОЗ, ведеться активна робота по розміщенню лабораторій для тестування на COVID-19 у міжнародних аеропортах «Львів» та «Бориспіль».

Нагадаємо, раніше в МОЗ розповіли, чому країни ЄС відмовилися відкривати кордони для українців.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ